Admiterea la SNSPA a românilor de pretutindeni. Înscrieri online pentru admiterea la masterat

Cetăţenii de origine etnică română din Republica Moldova, Albania, Ucraina şi etnicii români cu domiciliul stabil în străinătate (români de pretutindeni) se pot înscrie online la programele de studii universitare de masterat ale SNSPA, prin intermediul platformei de admitere online, admitere.snspa.ro.

Atenție! Românii de pretutindeni sunt cetățeni străini cu origini românești, care nu dețin buletin/carte de identitate românească, de provenienţă din: Republica Moldova, Serbia, Albania, Macedonia, Ucraina, Bulgaria, Croația, Grecia, Israel, Ungaria sau Diaspora.

Înscrierea candidaților la programele de studii universitare de masterat ale SNSPA se desfășoara online, în perioada 10-21 iulie 2023. Platforma de admitere se deschide pe 10 iulie, la ora 9:00 și se închide pe 21 iulie, la ora 14:00.

 

Admiterea la studii universitare de masterat

 • Candidaţii etnici români vor fi admişi pe bază de concurs de dosar, în ordinea descrescătoare a mediei examenului de licenţă, la programul de studii pentru care au optat. Un candidat va fi repartizat la un program de studii universitare de masterat în limba română la opțiunea selectată, în limita capacitații de școlarizare a programului.

Consultă procedura privind admiterea românilor de pretutindeni la SNSPA, aici.

 

Etapele înscrierii online

Etapa 1. Pregătirea înscrierii

Pentru înscrierea online la SNSPA ai nevoie de:

 • un dispozitiv de tip desktop PC, laptop, tabletă sau telefon mobil, cu acces la internet;
 • adresă personală de e-mail pe care să o monitorizezi constant;
 • aproximativ 15 minute pentru finalizarea cu success a înscrierii online la programele de studii ale SNSPA

Fotografiază sau scanează următoarele documentele necesare înscrierii:

 • Diploma de Licență sau echivalentă sau, după caz, adeverința (pentru absolvenți anului curent) de promovare a examenelor de absolvire a examenului de licență;
 • Certificatul de naștere;
 • Pașaport, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul – primele 3 pagini;
 • Certificatul de căsătorie, dacă e cazul;
 • Cartea de identitate;
 • Adeverinţă medicală tip, eliberată de medicul de familie;
 • Declaraţia privind apartenenţa la identitatea culturală română (Anexa 3), avizată de reprezentanțele diplomatice (ambasadă, consulat) ale României în țara respectivă (excepție: Republica Moldova)
 • Foaia matricolă pentru studiile de licenţă absolvite.

Consultă oferta educațională a SNSPAprocedura de admitere și numărul locurilor scoase la concurs pentru etnicii români.

 

Etapa 2. Procesul de înscriere

Pentru a fi înscris/ă, trebuie ca în perioada 10-21 iulie 2023, până la ora 14:00:

  1. Să completezi corect și complet toate câmpurile din secțiunea “Profil”.
  2. Să alegi programele de studii, din domeniile dorite, regimul de finanțare (buget/taxă), forma de învățământ (ZI/IFR) la care vrei să te înscrii.
  3. Dacă dorești să ocupi un loc cu taxă la un program cu predare în limba engleză, trebuie să încarci odată cu dosarul de admitere și o scrisoare de motivație în limba engleză. Această scrisoare este necesară pentru certificarea competenței tale lingvistice și se notează cu calificativul „admis” sau „respins” și nu intră în calculul notei de admitere.
  4. Să încarci documentele solicitate în secțiunea “Documente”
  5. Să completezi corect și complet toate câmpurile din secțiunea “Studii”.
  6. Nu trebuie să platești taxă de înscriere și înmatriculare (candidaţii etnici români și românii cu domiciliul stabil în străinătate, conform actului de identitate, sunt scutiți de la plata taxelor de înscriere și înmatriculare, în baza OM 4107/06.07.2018).

Toate datele completate în contul tău de candidat se încarcă în platforma de admitere prin apăsarea butonului “Salvează”.

În baza mediei de admitere obținute, se face clasificarea candidaților, pe care o vom afișa marti, 25 iulie 2023.

Important:

 • Orice omisiune sau greșeală în completarea câmpurilor obligatorii duce la eliminarea din concursul de admitere la SNSPA.
 • Candidaţii etnici români și românii cu domiciliul stabil în străinătate, conform actului de identitate, sunt scutiți de la plata taxelor de înscriere și înmatriculare, în baza OM 4107/06.07.2018.
 • Data anunţării rezultatelor concursurilor: 25 iulie 2023
 • Un candidat se poate înmatricula la un singur program de studii universitare de masterat cu finanțare de la buget, indiferent de numărul opțiunilor sale, în perioada 26-28 iulie 2023, prin depunerea diplomei de licență in original. Neprezentarea la secretariat în perioada menționată atrage după sine pierderea locului ocupat.

 

 

Comments are closed.