Programul de studii “Relații internaționale și Studii europene”

Programul de studii “Relații internaționale și Studii europene” a fost primul program, alături de programul Științe Politice, care a funcționat în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), începând cu anul 1991.

Programul de studii “Relații internaționale și Studii europene” este cel mai solicitat program al Facultății de Științe Politice, fiind foarte competitiv, mediile de admitere situându-se peste nota 9 în fiecare an. În cadrul domeniului mai larg de științe politice și relații internaționale, programul de licență este de asemenea clasificat în clasa ‘A’ de excelență, fiind unul dintre cele mai bune la nivel național. Mărturie stau atât recunoașterea națională și internațională a cadrelor didactice și de cercetare ale Departamentului de Științe Politice și Studii Europene, cât și performanțele absolvenților noștri, atât în cariere academice de cercetare, cât și pe piața muncii în specializarea relații internaționale.

Oportunităţi de angajare după absolvire:

Absolvenții noștri lucrează în instituții guvernamentale, organizații internaționale, ONG-uri, firme private, institute de cercetare, ambasade, administrația locală (primării, consilii locale, consilii județene) sau centrală (Guvern, Parlament, Președinție).

Îți poți construi o carieră în consultanță politică, marketing politic, jurnalism, poți fi diplomat, analist politic, expert în atragerea și gestionarea fondurilor europene sau funcționar în structurile Uniunii Europene, iar în egală măsură poți alege să devii activist pentru mediu, drepturile omului sau orice altă problemă care te interesează.

Cursuri

Programul de studii “Relații internaționale și Studii europene” este recunoscut pentru atenţia acordată caracterului aplicativ al instruirii, existând o preocupare permanentă de a oferi studenţilor oportunitatea implicării în activităţi profesionale

Semestrul I:

Concepte fundamentale în ştiinţa politică, Concepte fundamentale în sociologie, Istoria gândirii sociale şi politice, Istoria universală modernă şi contemporană, Introducere în studiile europene, Introducere în economie, Gândire critică şi scriere academică, Limbi străine

Semestrul al II-lea:

Instituţii politice, Introducere în relaţiile internaţionale, Metode de cercetare socială și politică, Istoria modernă şi contemporană a României, Limbi străine, Practică de specialitate, Informatica în ştiinţele sociale, Psihologia educației

Semestrul I:

Politici publice, Ideologii politice, Filosofie politică, Politică comparată, Instituţiile Uniunii Europene, Organizaţii internaţionale

Semestrul al II-lea:

Etică politică, Ideologii contemporane, Politica europeană, Politicile Uniunii Europene, Practică de specialitate

Semestrul I:

Politicile Uniunii Europene, Studii regionale, Studii de securitate, Geopolitica si geostrategie, Multiculturalism şi valori democratice, Naţiuni şi minorităţi, Sionism-Ideologie si miscare nationala, Istoria lumii postbelice, Opinie publică europeană, Elaborarea si implementarea proiectelor, Politica şi economia periferiilor europene, Politică externă și diplomație, Erodarea sistemelor democratice

Semestrul al II-lea:

Studii regionale, Holocaustul, Religie și fundamentalism religios, Etică politică, Introducere în analiza pieței muncii din Uniunea Europeană, Guvernanță și europenizare, Metode de elaborare a lucrării de absolvire

Oportunități de practică

Facultatea de Științe Politice pune la dispoziția studenților săi o serie de oportunități de practică internă sau la partenerii săi din țară sau din străinătate.
Partenerii de practică (selecție):

  • Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română (ICCV)
  • Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)
  • Institutul de Științe ale Educației (ISE)
  • Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel
  • Centrul Filia
  • Asociația E-Romnja
  • Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
  • Asociația Plural
  • Centrul de Studii în Idei Politice
  • Centrul de Inovare Publică
  • Asociația Pro Democrația
  • Parlamentul României

Mobilități Erasmus+ și în interiorul Alianței CIVICA

Studenții beneficiază de mobilități de studiu și de practică prin intermediul programului Erasmus+. Mobilitățile de studiu pot dura între 3 și 12 luni, iar stagiile de practică între 2 și 12 luni. Toți studenții Facultății pot beneficia de mobilități în Belgia, Spania, Germania, Cehia, Franța, Italia, Grecia, Polonia, Slovenia etc. Lista universităților partenere, poate fi accesată aici.
Din 2019, SNSPA este membră CIVICA, alianță universitară europeană care aduce împreună, într-un campus online, opt instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Ungaria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), Stockholm School of Economics (Suedia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).
Studenții Facultății de Științe Politice pot, prin CIVICA, să beneficieze de experiențe europene de predare și cercetare, să urmeze cursuri cu certificare europeană (CIVICA) și să se bucure de toate facilitățile unui campus inter-universitar european.

Taxele de școlarizare

Pentru anul universitar 2024 – 2025, Facultatea de Științe Politice oferă locuri bugetate și cu taxă pentru învățământul cu frecvență. Valoarea actualizată a taxelor pentru studii universitare de licență va fi comunicată în curând.

Alte informații (ex. Centre de cercetare, parteneriate instituționale, conferințe organizate, parteneri de proiecte de cercetare etc.)

Conferințe:

Cluburi și centre de cercetare studențești:

  • Clubul de film Cinepolis
  • Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP)

Proiecte și parteneriate în derulare:

  • Strategia pentru Dezvoltare Durabilă a Sectorului 1 „2020 – 2030”
  • Consorțiul universitar Democratic Erosion